Vart är vart på väg?


Språket förändras hela tiden. Nya företeelser dyker upp och kräver nya ord, nya generationer växer upp och sätter sin egen prägel på språket. Och människors språkliga lättja och lekfullhet leder oavbrutet språket på nya vägar. 

Somliga förändringar passerar obemärkta, men de allra flesta noteras av såväl språkforskare som uppmärksamma språkbrukare som ofta hör av sig till tidningar och radio med sina funderingar. En som har fått ta emot mängder av läsarfrågor är Siv Strömquist, som under många år skrev språkspalter i UNT och Svenska Dagbladet.

I den här boken har hon samlat och bearbetat sina texter från tjugohundratalets första decennium. Texterna ger en god överblick över vad som hände i svenska språket under dessa år och vilka frågor och företeelser det var som läsarna noterade, funderade över och retade sig på: Hur böjer man ett lånord som body? Varför skriver vi Wagneropera med stor bokstav men falukorv med liten? Varför är en människa lång men en snögubbe hög? Varför kan inte folk hålla reda på skillnaden mellan var och vart? Och hur var det nu igen - heter det större än jag eller större än mig?

Siv Strömquist svarar och förklarar, berättar, beskriver och reder ut.

Och trots språkets förändringsbenägenhet kan man konstatera att många språkfrågor är ständigt aktuella och lever vidare hos nya generationer intresserade språkbrukare.

Vart är vart på väg?

Och andra språkfrågor i tiden

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 311

ISBN: 9789113032771

 Antal
159:-
199:-
Inkl moms och frakt

Av Siv Strömquist

Siv Strömquist är docent i nordiska språk vid Uppsala universitet och författare till ett antal välkända böcker om skrivande, till exempel Skrivboken, Uppsatshandboken och Konsten att tala och skriva. Under flera år svarade hon också på språkfrågor från läsarna i Svenska Dagbladet, och utkom 2011 med samlade språkfrågor i boken Vart är vart på väg?

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng