Zoomtrötthet, cancermetaforer, slidkransar och annat vi talar om när vi talar om kroppen


I den här boken är kroppen i fokus: hur människor talar om den, upplever den och beskriver den – och hur digitala medier och tekniker spelar en roll i dessa sammanhang.

Med språkvetenskapliga metoder har författarna undersökt hur vi söker kunskap om ett sjukdomstillstånd, använder metaforer för att tala om cancer, möts i flerspråkiga samtal i mödrahälsovården, använder nya ord för att tala om kroppar och sexualitet eller när vi anlitar friskvårdsexperter.

Och vad händer med ett samtal när den fysiska kroppen plötsligt är frånvarande, som i videomöten under coronapandemin? I bokens inledande kapitel undersöks hur den mänskliga samvaron påverkas när den förflyttas till digitala medier.

I boken medverkar språkforskare från Sverige och Finland. De beskriver hur språket blir ett verktyg för att förstå och hantera upplevelsen av den egna och andras kroppar, och hur språket kan bidra till förändring.

Bokens skribenter: Inga-Lill Grahn, Camilla Lindholm, Anna W Gustafsson, Charlotte Hommerberg, Karin Milles, Stina Ericsson, Astrid Skoglund, Theres Bellander, Anna-Malin Karlsson, Mats Landqvist, Ulla Melander Marttala, Zoe Nikolaido, Martina Huhtamäki.

 


Nedan finns en pdf med bokens innehåll och förord.

Tala om kroppen

Språkliga perspektiv på hälsa och sjukdom i den digitala eran

Bandform: Häftad

Antal sidor: 160

april 2021

ISBN: 978-91-88419-24-8

 Antal
195:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll och förord Tala om kroppen

Av Inga-Lill Grahn, Camilla LIndholm

Inga-Lill Grahn är universitetslektor vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.

Camilla Lindholm är professor i nordiska språk vid universitetet i Tammerfors/Tampere.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng