I den här boken är kroppen i fokus: hur människor talar om den, upplever den och beskriver den – och hur digitala medier och tekniker spelar en roll i dessa sammanhang.
Med språkvetenskapliga metoder har författarna undersökt hur vi söker kunskap om ett sjukdomstillstånd, använder metaforer för att tala om cancer, möts i flerspråkiga samtal i mödrahälsovården, använder nya ord för att tala om kroppar och sexualitet eller när vi anlitar friskvårdsexperter.
Och vad händer med ett samtal när den fysiska kroppen plötsligt är frånvarande, som i videomöten under coronapandemin? I bokens inledande kapitel undersöks hur den mänskliga samvaron påverkas när den förflyttas till digitala medier.
I boken medverkar språkforskare från Sverige och Finland. De beskriver hur språket blir ett verktyg för att förstå och hantera upplevelsen av den egna och andras kroppar, och hur språket kan bidra till förändring.
Bokens skribenter: Inga-Lill Grahn, Camilla Lindholm, Anna W Gustafsson, Charlotte Hommerberg, Karin Milles, Stina Ericsson, Astrid Skoglund, Theres Bellander, Anna-Malin Karlsson, Mats Landqvist, Ulla Melander Marttala, Zoe Nikolaido, Martina Huhtamäki.
Nedan finns en pdf med bokens innehåll och förord.
Tala om kroppen
Språkliga perspektiv på hälsa och sjukdom i den digitala eran
Bandform: Häftad
Antal sidor: 160
april 2021
ISBN: 978-91-88419-24-8