Vad vet du om Sveriges rika språkflora?


Det talas många språk i Sverige i dag, men de flesta av oss vet nästan inget om merparten av dem. Kan man se skillnad på arabiska och persiska? Åt vilket håll skrivs somaliska? Var talar man (ny)arameiska? Talas samma teckenspråk överallt i världen?

 I den här boken presenteras fakta om drygt 40 av de språk som talas i Sverige, tillsammans med information om översättning, tolkning, flerspråkighet och språkpolitik. Det handlar förstås om invandringsspråken, men också om de främmande språk vi lär oss i skolan och om de nationella minoritetsspråken. Det finns många goda skäl att öka sina kunskaper om språken. Om du är till exempel läkare eller lärare och ska beställa tolk kan du behöva veta vilka språk som talas i Eritrea eller om kurdiska är ett språk eller flera. Du som är kommunikatör eller formgivare och ska arbeta med informationsinsatser på olika språk kan behöva känna till hur man kan undvika praktiska misstag när man hanterar språk med annan skrivriktning än vänster till höger eller annan teckenuppsättning än den latinska.

Det här är en handbok för den som arbetar i det flerspråkiga Sverige. Men det är också en bok för den som bara är road av språk i största allmänhet och intresserad av den svenska språkfloran.


"Sveriges språkflora är en pedagogisk och välskriven guide i språkdjungeln. Den vänder sig förstås i första hand till alla i det flerspråkiga Sverige som har behov av att veta mer om de språk som de möter i sitt dagliga arbete. Men också för alla som bara är roade av språk i största allmänhet är boken en guldgruva."
Siv Strömquist, Nyfiken grå
https://www.nyfikengra.se/lattlast-och-lasvart-om-sprak/

"Sveriges språkflora är en utmärkt handbok för den som i sitt arbete kommer i kontakt med människor med skiftande modersmål. Syftet är mer praktiskt än lingvistiskt, och boken samlar mycket information om många språk på ett ställe.
Lars-Gunnar Andersson, BTJ-häftet, Bibliotekstjänst

"Sveriges språkflora borde vara obligatorisk läsning för alla anställda på myndigheter och kommuner och alla andra som på minsta vis kommer i kontakt med invandrare, och en liknande bok skulle verkligen behövas i Finland också. Tills den kommer får vi vara tacksamma för att Sofia Malmgård och Morena Azbel Schmidt har åtagit sig att skriva Sveriges språkflora, och vi får använda boken för att förbättra förutsättningarna för att våra mångspråkiga samhällen ska fungera."
Bianca Holmberg, Språkbruk
https://www.sprakbruk.fi/-/vart-samhalle-behover-sveriges-sprakflora

"Vill varmt rekommendera nya boken Sveriges språkflora – Handbok för ett flerspråkigt samhälle, som handlar om Sveriges många olika språk. Den borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar inom det allmänna – både i kärnverksamheterna och i beslutsfattande positioner. Sverige är ett flerspråkigt, mångspråkigt, brokigt land, där mer kunskap om de språk som flyttat hit med sina talare skulle få mycket att flyta på oändligt mycket bättre." 
Charlotte Lundgren, språkforskare, Linköpings universitet

"Om du ska beställa översättning av t.ex. en informationskampanj till språk du knappt känner till eller hört talas om är det här en bok som kan göra livet lättare för alla inblandade."
Johan Sturk, Essentiellt (Föreningen för examinerade språkkonsulter i svenska)

"För den språkligt nyfikna, läraren, informatören m.fl. ger Sveriges språkflora – Handbok för ett flerspråkigt samhälle en mycket bra bild av alla de språk som talas i Sverige."
Karin Wahlén, Facköversättaren 
https://sfoe.se/wp-content/uploads/fackoversattaren_4_2019.pdf
Sveriges språkflora

Handbok för ett flerspråkigt samhälle

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 216

september 2019

ISBN: 9789188419156

 Antal
259:-
Inkl moms och frakt

 Innehållsförteckning och förord

Av Sofia Malmgård, Morena Azbel Schmidt

Sofia Malmgård är översättare och examinerad språkkonsult i svenska. Hon driver det egna företaget Ordmån, samt arbetar som språkvårdare på Språkrådet.

Morena Azbel Schmidt är översättare och universitetslektor i översättning vid Stockholms universitet.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng