Vad är stil?


Stil är något man kan se och känna, men det är svårt att förklara exakt vad det är. Det kan vara orden, meningsbyggnaden, innehållet, formen, typsnittet – allt detta i olika kombinationer. Och samtidigt något annat. Stilen verkar ofta bo i ett svårfångat läge mellan raderna.

Lars Melin benar ut begreppet stil och vad det står för. Han hämtar inspiration från klassisk stilistik och retorik, modern psykolingvistik, korpuslingvistik, grafisk design och marknadsföring. Och vi får möta allsköns olika texter: barnvisor och Bellmanhistorier samsas med Esaias Tegnér och Sara Stridsberg.

Det blir en oväntad kombination av handfasta experiment och lustfylld lek med språkets möjligheter. Lekarna visar språkets flexibilitet: allt kan sägas på alla sätt och det får skiftande effekter. Experimenten visar att stil kan undersökas och att det lönar sig att göra det. Som man kunde ana är det inte bara vad som sägs som är avgörande, utan också hur. Men nu har vi dessutom siffror på saken.

Stil – språkets svårfångade signalsystem väcker nyfikenhet och språkliga experimentlusta och lär oss hur vi kan bli effektivare skribenter och mer lyhörda läsare.

Stil

Språkets svårfångade signalsystem

Bandform: Häftad

Antal sidor: 221

januari 2019

ISBN: 978-91-88419-10-1

 Antal
159:-
199:-
Inkl moms och frakt

Stil – språkets svårfångade signalsystem är en lättsam och underhållande, men samtidigt informationstät bok. För den som önskar fördjupa sig finns lästips och webblänkar i slutet av varje kapitel – stilen håller stilen som ett outtömligt ämne för analys och diskussion.

Björn Olofsson, Facköversättaren

I boken Stil bevisar Lars Melin än en gång vilken enorm och bred lingvistisk kunskap han besitter. /.../ Det är oerhört illustrativt och underhållande att se hur man med små subtila grepp kan ändra på en text så att den skiftar till en helt annan genre. /.../ Melin fångar läsaren på ett skickligt sätt genom att belysa begreppet stil ur många olika synvinklar, och han pekar på de små medel som kan vara avgörande för läsaren och för texten som helhet. Som skribent görs man också uppmärksam på alla de stilistiska markeringarna som Melin talar om och som går som en röd tråd genom boken.

Pia Westerberg, Språkbruk

Av Lars Melin

Lars Melin är docent i svenska med lång erfarenhet av experimentell språkforskning. Han är dessutom populärvetenskaplig skribent, senast aktuell med Money talks.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng