Språkpolitik


Språkpolitik kan handla om två ting. Dels om förhållandet mellan olika språk i samhället: något eller några ska vara landets huvudspråk, några ska användas som undervisningsspråk, i myndighetskontakter eller i medier. Dels om det inre tillståndet för viktiga språk i riket: tillgången till ordböcker, termdatabaser, översättningsprogram; en diskussion om rätt och fel där alla kan delta.

Språkpolitiken handlar därför om alla människor som talar och skriver. Får vi använda våra modersmål? Gillas våra dialekter och sociolekter, vår brytning? Var finns makten över ordet?

Olle Josephson diskuterar språksituationen i Sverige i dag och de problem som språkpolitik och språkvård har att lösa, eller åtminstone förhålla sig till. Han beskriver även hur dagens svenska språksamhälle vuxit fram och ställer det i såväl historiskt som internationellt perspektiv.

Tre frågor återkommer genom hela boken: Hur ser ett demokratiskt språksamhälle ut? Kan språk och språkanvändning styras så att demokrati, rättvisa och jämlikhet gynnas? Vem ska i så fall styra och på vilket sätt?

"Mina förväntningar på boken var höga, och jag behövde ändå inte bli besviken. Den är mycket välskriven och gedigen på alla sätt." Charlotta af Hällström Reijonen, Språkbruk

"Så om man nu vill se svenska språkfrågor i ett helhetsperspektiv, och skaffa sig en någorlunda välinformerad syn på dem – vad är det då man bör känna till? Ja, faktiskt ungefär det som Olle Josephson, professor i nordiska språk och medarbetare i SvD, skriver om i sin nya bok." Håkan Jansson, Svenska Dagbladet


Språkpolitik

Språkpolitik

Bandform:

Antal sidor: 320

april 2018

ISBN: 9789188419019

 Antal
279:-
Inkl moms och frakt

 Innehållsförteckning

Av Olle Josephson (Red.)

Olle Josephson är professor i nordiska språk. Han var chef för Svenska språknämnden och Språkrådet 2000–2008.

Maria Sjödin


Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng