Krösamos, klabbsaltare och feminina substantiv


GLÖM NU INTE ATT FIRA FÖSSTA TOSSDAN I MASS!

Mysse och bysse, krösamos och klabbsaltare är småländska ord som de flesta känner igen. Men hur är det med vuplann, pixaburk, böstel, snickaren är placered eller träpäran är ong?

Och är småländska en enda dialekt? Det låter ju så olika på olika ställen. Här använder författarna småländska som ett samlingsnamn och beskriver bredden i detta stora landskap. Att ange hur många dialektvarianterna är eller var man ska dra gränser är inte enkelt, för trots skillnaderna är likheterna stora.

Ordboksdelen tar upp småländska ord och uttryck tillsammans med språkexempel och förklaringar. Grammatikdelen beskriver och exemplifierar uttrycksmedel som man finner i småländska. Utgångspunkten är en äldre småländska som talades då Småland och resten av Sverige huvudsakligen beboddes av bönder, men här finns också inslag av en mer samtida småländska, som man finner till exempel i litteratur och medier.

Boken börjar med ett avsnitt om dialekter i allmänhet och Smålands i synnerhet, beskriver småländskt uttal och hur ord kan bildas och förändras. I bokens sista kapitel ställs frågan om småländskan lever. Svaret är ett entydigt ja. Många smålänningar firar, med stolthet och glimten i ögat, fössta tossdan i mass med massipantååta och hyllar hembygdens egen småländska.

Hur låter då småländskan? Ja, kanske är det den mjuka, varma, melodiska prosodin som är den småländs ka dialektens hjärterytm. Man känner igen en smålänning när man hör en – så man gör.


På Morfems Youtubekanal finns fem korta filmer med äldre dialektprov från olika delar av Småland. (https://www.youtube.com/channel/UC56BxYzK4wFJmp4ly7Dqo2Q/playlists) Filmerna är sammanställda av Carl-Erik Lundblad. Här nedan kan du se och höra en av filmerna.

Småländska

Orden och grammatiken

Bandform:

Antal sidor:

oktober 2021

ISBN: 9789188419217

 Antal
285:-
Inkl moms och frakt

Av Gunlög Josefsson, Carl-Erik Lundblad

Gunlög Josefsson är professor i svenska vid Lunds universitet. Hon har huvudsakligen arbetat med grammatikforskning men även språkhistoria och dialektologi. Hon har också forskat i småländsk lokalhistoria.

Morfem

Carl-Erik Lundblad är docent i nordiska språk vid Lunds universitet. Han har bland annat forskat om ordhistoria och betydelseutveckling, arbetat som redaktör vid Svenska Akademiens ordbok och varit chef vid Dialekt­ och ortnamnsarkivet i Lund.


Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng