De små texterna som gör stor skillnad


Varje dag läser vi texter som informerar, guidar och bekräftar oss i våra digitala användarupplevelser. Korta små texter som vi kanske inte ens lägger märke till, men som vi inte skulle klara oss utan. De kallas mikrotexter eller ux-texter (från user experience) och de hjälper oss att förstå hur vi ska agera och navigera för att hitta vad vi söker och göra det vi hade tänkt. Det kan till exempel röra sig om knapptexter, hjälptexter, sidtitlar, felmeddelanden, fältetiketter, bekräftelser, push-notiser och aviseringar

Det är ux-skribenten som ser till att alla dessa texter blir en hjälpsam hand som leder användarna i mål, genom att hitta orden och formuleringarna som förebygger fel och motgångar.

Den här handboken hjälper ux-skribenten i det arbetet. Här förenas teori och praktik och boken erbjuder såväl inspiration som konkreta råd om mikrotexter för olika komponenter och andra texttyper. En mängd illustrerande exempel och handfasta tips gör att boken passar lika bra för nybörjare som för vana skribenter, designer och utvecklare.  

Ta en titt i boken i pdf-dokumentet nedan. Där finns innehållsförteckning samt det inledande kapitlet.
Här kan du också läsa ett smakprov: Skriva ux-texter – smakprov


"Att koda in smarta funktioner på sin webbsajt är en sak. Att få besökarna att faktiskt göra det du tänkt är däremot en helt annan. Det är inte lätt att driva webbanvändarna i mål. Den nyutkomna guiden Skriva ux-texter fyller därför en viktig lucka för alla som jobbar med webb.” 
May Wikström, Språkbruk

”Många gånger har jag suttit och läst obegripliga felmeddelanden som man måste vara tekniker för att kunna förstå ens en bråkdel av. Efter att ha läst Karin Guldbrands och Helena Englund Hjalmarssons informativa och lättfattliga bok inser jag att de sidor jag svurit högst åt är de som är i avsaknad av texter författade av en god ux-skribent.”
Mats Almegård, Språktidningen

”Författarnas långa arbetslivserfarenhet och profession inom området lyser igenom i texten. /.../ Användbar på varje skrivbord på en digital redaktion.
Helhetsbetyg: 5 (= briljant)
Kristina Rydälv Kåreby, BTJ




 

Skriva UX-texter

En komplett guide i att skriva texter för användarflöden

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 222

mars 2023

ISBN: 9789188419354

 Antal
295:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll och inledning

Av Helena Englund Hjalmarsson, Karin Guldbrand

Helena Englund Hjalmarsson är språkkonsult, ux-skribent och användbarhetskonsult. Hon håller kurser och föredrag om att skriva för webb samt förvaltar ett flertal webbplatser. Hon har givit ut flera böcker om skrivande och har tillsammans med Karin Guldbrand skrivit standardverket Webbredaktörens skrivhandbok (7 upplagan, 2020).

Peter Fristedt

Karin Guldbrand är ux-skribent och användbarhetskonsult med lång erfarenhet av pedagogiska texter och användarstöd. I sitt dagliga liv arbetar hon med utveckling och förvaltning av SEB:s digitala tjänster. Hon har givit ut flera böcker om skrivande och har tillsammans med Helena Englund Hjalmarsson skrivit standardverket Webbredaktörens skrivhandbok (7 upplagan, 2020).

Peter Fristedt

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng