Bekanta dig med världens skriftsystem


I begynnelsen var talet. Långt senare kom skriften. 

Människans talspråksutveckling är till stora delar en oöver­skådlig historia. Men skriftens historia kan beskrivas. Det gör Olle Engstrand i den här boken, där vi både får läsa om förhållandet mellan tal och skrift och om de stora skriftsystemen i världen, deras ursprung och utveckling. Skriftsystemen ger inblickar i kulturer som har föregått oss och visar hur de har blommat upp och utvecklats, sedan förfallit och försvunnit. 

I boken får vi bekanta oss med såväl döda som levande skriftsystem, till exempel kilskrift, hieroglyfe­r,
devanagari, arabisk, hebreisk, koreansk och kinesisk skrift. Samt förstås den alfabetiska skrift som burit fram den väster­ländska civilisationen. Visste du att det är feniciernas och de gamla grekernas lingvistiska skarpsinne som vi har att tacka för den?

Skriften är människans bästa uppfinning. Läs om de olika former skriften tar sig – hur vi fick den, hur vi har hanterat den under tidernas lopp och vad vi gör med den i dag.

Ta en titt i boken i pdf-dokumentet nedan. Där finns innehållsförteckning och inledning.

Skriften – vår bästa uppfinning

Skriften – vår bästa uppfinning

Bandform: Häftad

Antal sidor: 126

mars 2023

ISBN: 9789188419347

 Antal
235:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll och inledning

Av Olle Engstrand

Olle Engstrand är professor i fonetik och författare till flera läromedel och populärvetenskapliga verk, exempelvis Kan du säga Schweiz?, Hundra nyanser av indoeuropeiska och Skriften – vår bästa uppfinning.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng