Det är inte så lätt att hålla reda på reglerna för alla skilje- och skrivtecken. När måste man sätta ut kommatecken? Hur använder man egentligen semikolon? Ska det vara stor eller liten bokstav efter kolon? Är det någon skillnad på svenska och engelska citattecken? Ska det vara mellanslag före procenttecken? Var hittar jag alla små krumelurer i ord som crème fraîche, Barça, señor och Škoda?
Svaren finns i Siv Strömquists mycket uppskattade handbok som nu utkommer i en utökad upplaga. Tecknen är desamma, men det finns mycket att säga om dessa textens minsta – och viktiga – byggstenar. Och nya medier ställer krav på kreativa lösningar och utökade regler. Hur gör man till exempel för att betona ord när det inte går att kursivera? Finns det regler för hur man använder emojier? Och vad händer med punkten? Håller den på att försvinna? Varför betraktas den som en surmulen seriositetsmarkör i sms?
I den nya upplagan slår Siv Strömquist ett extra slag för ett tecken som är en ny bekanskap för många, trots att det funnits i över 50 år: interrobangen. Den har nu fått ett helt eget avsnitt. Spännande, eller hur‽
Boken bjuder dessutom på intressant läsning om skiljetecknens historia och tecknens arbete i skönlitteraturens tjänst. Visste du till exempel att några av våra främsta författare strösslar generöst med utropstecken i sina romaner? De kan sätta både två och tre i rad!
Andra upplagan utkom år 2019 – på semikolonets dag den 6 februari.
Skiljeteckensboken. Andra upplagan
Skiljetecken, skrivtecken och typografiska grepp
Bandform: Hårdband
Antal sidor: 242
april 2019
ISBN: 978-91-88419-07-1
Sammantaget är Skiljeteckensboken mycket bra och pedagogisk läsning för alla som är intresserade av skrivande och av hur man använder alla svåra skiljetecken på ett korrekt sätt.
Språkrådet
En skiljeteckenslära som märkvärdigt nog är samtidigt instruktiv, systematisk och rolig att läsa.
Olle Josephson, Svenska Dagbladet
Allt sammantaget visar boken på de små tecknens stora kraft, om de används rätt. Ett steg på vägen kan vara just Skiljeteckensboken.
Mats Karlsson, Språktidningen
Detta är kort sagt en bok jag gärna rekommenderar till alla som skriver någon gång, och det gör ju de flesta i dag.
Daniel Erlandsson, Östgöta Correspondenten
Man kan lätt tro att en bok om skiljetecken är torr läsning, men det gäller inte denna bok. Strömquist har ett njutbart språk, och det är en överraskande rik värld som hon för in läsaren i.
Monica Äikäs, Språkbruk
Boken som helhet är en riktig gåva, en guide till de resurser som generation efter generation av typografer och tryckare har skänkt oss, och som faktiskt inte alls utnyttjas i tillräckligt hög grad!
John Swedenmark, Med andra ord
Här är det i stället saklighet som är ledordet – och med det den särskilda glädje som ligger i kunskap. Det är roligt att få veta vad en interrobang är eller hur ironitecknet används. Siv Strömquist /.../ ger vid sidan av handfasta råd många historiska utblickar.
Lars Wittensten, Upsala Nya Tidning
Den bör vara en oumbärlig hjälpreda för alla skribenter, såväl i skola och arbetsliv som i det privata.
Catarina Economou, BTJ-Häftet
Man slipper pekpinnar, och får tydliga förklaringar och många exempel på hur en mening ska skrivas så att den blir lätt att läsa och förstå.
Ingrid Lindgren, Nyfiken grå