Vilka uppfattningar ligger bakom omdömen som ”bra” och ”dåligt” språk? Det har Catrin Norrby och Gisela Håkansson undersökt i en studie där elever och lärare besvarat en enkät och värderat ett antal autentiska exempel på samtida svenska och resonerat om dem i fokusgrupper. I boken studeras inte bara vad gruppdeltagarna säger, utan också hur de säger det. I det senare fallet har Norrby & Håkansson anlagt ett samtalsanalytiskt perspektiv och ger därmed också en introduktion till samtalsanalysens arbetssätt där deltagarperspektivet är centralt. I boken visar de hur gruppdeltagarna förhandlar om språket och positionerar sig i olika språkfrågor.
Genom att få mer kunskap om hur elevers och lärares uppfattningar skiljer sig åt kan lärare få pedagogiska redskap för att diskutera språkfrågor i klassrummet med utgångspunkt i det eleverna vet, kan, tror eller tycker.
"Det är svårt att föreställa sig någon språkintresserad som inte skulle ha nytta av boken och målgruppen för boken sägs vara alla som har språket som sitt arbetsfält. […] Samtal om svenska gör på inget sätt anspråk på att vara en lärobok för lärarutbildningen, men den skulle ändå kunna bidra med infallsvinklar och kunskap på kurser i språksociologi eller språkvård och språkriktighet. För yrkesverksamma lärare, som kanske är bokens allra mest naturliga målgrupp, finns förstås också mycket att hämta."
Maria Bylin och Marie Sörlin, Språk och Stil
"Innehållet är tankeväckande och det presenteras på ett lättillgängligt sätt."
Agneta Wirberg, BTJ-häftet
Samtal om svenska
Förhandling, positionering och känslosvall
Bandform:
Antal sidor: 220
april 2018
ISBN: 9789188419057