Lite stöd och uppmuntran till alla arma skribenter!


Pennvässaren vänder sig till dig som tar skrivandet på allvar och samtidigt vill ha roligare när du skriver – oavsett om du arbetar med en fängslande roman, en habil doktorsavhandling eller en lättfattlig informationsbroschyr.

Det här är din hjälpreda i fickformat, med inspiration för olika delar av skrivprocessen. Du får tips om hur du trots skrivkramp och formuleringsvånda kan får ur dig en text, och sedan vässa den så noga och fingerfärdigt att den blir läsvärd och givande för andra.

När artificiell intelligens åstadkommer alltmer raffinerade uppsatser vänder sig boken också till dig som vill skriva som en människa: lekfullt, situationsanpassat och med integritet.

Ta en titt i boken i pdf-dokumentet nedan. Där finns innehållsförteckning och förord.

 

"En vägvisare till skrivglädje

Pennvässaren är ett fynd för alla som gillar att skriva, eller måste skriva i en given yrkesroll. /.../
 Alva Dahl inspirerar den som riskerar att tappa modet inför sin skrivuppgift och tillhandahåller en välfylld verktygslåda för den som vill lära sig ett gediget hantverk."

Birger Thureson, Dagen

"I kapitlet Att behärska standardnormer lyser Dahls skarpa språkliga kompetens igenom med största kraft, fast utan att någonsin bli högtravande eller svår att förstå. Läsaren lär sig vikten av att anpassa texten till målgrupp och kontext. /.../ Bokens lilla format, hårda pärm och anspråkslösa formgivning av Jens Magnusson, rymmer en liten skatt för den som vill skriva bra texter, oavsett genre. Dessutom är den rolig att läsa!

Helhetsbetyg: 5."

Kristina Rydälv Kåreby, BTJ

”Många svenskar drömmer om att skriva – och med denna behändiga lilla skrivguide blir antalet som faktiskt sätter igång (och avslutar) troligen större. Alva Dahl skriver ledigt om vikten av att både börja och avsluta, utan alltför stora pretentioner. Detta oavsett vilken typ av text som ska skrivas.

/…/ given läsning för den som bär på författardrömmar.”

Mats Almegård, SpråktidningenPennvässaren

Om skrivande på lek och allvar

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 120

ISBN: 9789188419408

 Antal
210:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll och förord

Av Alva Dahl

Alva Dahl (f. 1985) är litterär översättare från engelska och norska och fil.dr i nordiska språk. I sin avhandling "I skriftens gränstrakter" (2015) studerade hon interpunktionen i tre samtida svenska romaner. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med texter i olika roller: som universitetslärare, redaktör, kritiker m.m. På Morfem har Alva Dahl givit ut "Interpunktion. Om skiljetecken och textens nyanser" (2016) och "Pennvässaren. Om skrivande på lek och allvar" (utkommer maj 2023). På annat förlag har hon utkommit med "Längtans flöde" och "Slå rot i förvandlingen. Gunnel Vallquists liv och livshållning". Alva Dahl har mottagit en rad priser för sitt skrivande, som Svenska Humanistiska förbundets pris, Karin Boyes litterära pris och Per Beskows pris.

Foto: Kristina Chap

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng