Lärarna underpresterar, seminarierummen tystnar, studenterna lär sig mindre


Andelen engelskspråkig undervisning och kurslitteratur ökar hela tiden på svenska universitet och högskolor. Men det finns mycket lite stöd för att det skulle gynna kvaliteten på utbildningen. Däremot finns det gott om forskning som indikerar motsatsen. 

I universitetsvärlden hålls reflektion, evidens och kritiskt tänkande högt. Trots detta saknas en seriös debatt om språkval – frågan om undervisningsspråk behandlas i princip som ett icke-val, eller som en fråga om certifieringar och ranking i stället för en fråga om lärande, pedagogik och kvalitet. 

Hur kan det komma sig att lärare på svenska universitet kan föreläsa gång på gång utan att det ens diskuteras om personens engelska är bra nog, om personen själv tycker att hen gör ett bra jobb och vad som eventuellt går förlorat?

Vad tycker lärarna själva om att undervisa och forska på engelska? Den frågan har Ola Håkansson och Peter Svensson ställt till ett femtiotal universitets­anställ­da i Sverige. Den samlade slutsatsen: 

Arbetet blir nästan bra, sällan jättebra. Aldrig excellent. 

Håkansson och Svensson har gått igenom befintlig forskning om språkval på svenska universitet. Med utgångspunkt från vad forskningen säger, svaren från de tillfrågade universitets­lärarna och sina egna erfarenheter av angli­fieringen belyser de engelskans ökan­de inflytande ur olika perspektiv: studentens, lärarens, utbildningens och bildningens. Fram träder en bild av en både oönskad och ointellektuell utveckling. Och priset för denna utveckling är högt.

Det borde vi prata mer om.

På engelska förstår jag ungefär

Om anglifieringen av svensk högre utbildning

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 190

ISBN: 978-91-88419-45-3

 Antal
249:-
Inkl moms och frakt

Av Ola Håkansson, Peter Svensson

Ola Håkansson är sedan mer än 25 år förläggare för akademisk litteratur inom företagsekonomi och metodområdet. Han arbetar på Studentlitteratur.

Peter Svensson är forskare och lärare på Företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet. Han har över 20 års erfarenhet av att undervisa på engelska och på svenska.

Foto: Pernilla Sjöström

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng