Från stavningsreform till digitalsvenska


Det moderna samhället föddes när Sverige 1900 vaknade upp till ett nytt århundrade. Det blev också startskottet för en ny språkhistorisk epok: nusvenskan. Förändringar, nyheter och trender inom kultur, litteratur, politik, teknik, mat och mode har alla bidragit till att både forma våra liv och det svenska språket.

Ibland har själva språket varit motorn i samhällsutvecklingen, som i 1906 års stavningsreform, grammatikrevolutionen på 1940-talet när verbens pluralformer försvann, du-reformen 1967 som befriade talspråket från klasskillnader och kometkarriären för det könsneutrala pronomenet hen på 2010-talet.
 
Språket och samhället går hand i hand. Med orden som spegel skildrar Anders Svensson den moderna svenskans historia från 1900 till i dag.
 
--

"Det bästa med 'På spåret' i SVT är när Fredrik Lindström ska gå igenom deltagarnas "(helst felaktiga) svar och hittar en möjlighet för ett språkvetenskapligt sidospår. Plötsligt är han ett etymologiskt lexikon eller en expert på norrländska dialekter, och om ingen stoppar honom kommer snart en liten diftongskola. De lingvistiska utflykterna är förstås förberedda som vilket proffsigt manus som helst, men när Lindström presenterar sin miniföreläsning låter det som att han berättar en rolig historia på en middag. 
Att läsa ”Nusvenska” är som att få stanna i dessa utvikningar – utan att avbrytas av Kristian Luuk – och dessutom få gräva djupare, men också bredare."
/.../ På bara ett par sidor kan man få kunskap som räcker för att fylla alla tårtbitar i en omgång Trivial Pursuit.
Maria Näslund, Göteborgs-Posten


"För den som är språkintresserad och gillar historia är den här boken ett måste. Anders Svenssons lättillgängliga sätt att skriva bidrar till en njutningsfull läsupplevelse."
Bianca Ortiz Holmberg, Språkbruk

"Journalisten och språkvetaren Anders Svenssons Nusvenska är en mycket underhållande populärvetenskaplig bok."
Lars-Gunnar Andersson, BTJ

"Anders Svensson leder oss med lätt hand och stor insikt genom svenskans viktigaste ord sedan 1900. En språkresa som via rumpnissar, hallåmän och motböcker formar sig till en lustfylld berättelse om ett land i ständig förändring."
Patrik Hadenius, språkvetare, förlagschef och grundare av Språktidningen


"Med bred kunskap och oväntade detaljer målar Anders Svensson inte bara upp det senaste seklets språkhistoriska stora och små händelser, utan också det samhälle som samspelat med språkets utveckling. Det är välskrivet, smart, roligt – ja, folkbildning när det är som bäst!"
Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet och språkkrönikör i Svenska DagbladetHÄR NEDAN KAN DU HÖRA ANDERS SVENSSON BERÄTTA OM SIN BOK:

Nusvenska

En modern svensk språkhistoria i 121 ord

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 320

ISBN: 978-91-88419-20-0

 Antal
149:-
249:-
Inkl moms och frakt

 Nusvenska Innehåll

Av Anders Svensson

Anders Svensson är journalist och språkvetare. Han är chefredaktör för Språktidningen samt språkkrönikör i Dagens Nyheter och Fokus.

Foto: Martin Stenmark


Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng