Från stavningsreform till digitalsvenska


Det moderna samhället föddes när Sverige 1900 vaknade upp till ett nytt århundrade. Det blev också startskottet för en ny språkhistorisk epok: nusvenskan. Förändringar, nyheter och trender inom kultur, litteratur, politik, teknik, mat och mode har alla bidragit till att både forma våra liv och det svenska språket.

Ibland har själva språket varit motorn i samhällsutvecklingen, som i 1906 års stavningsreform, grammatikrevolutionen på 1940-talet när verbens pluralformer försvann, du-reformen 1967 som befriade talspråket från klasskillnader och kometkarriären för det könsneutrala pronomenet hen på 2010-talet.
 
Språket och samhället går hand i hand. Med orden som spegel skildrar Anders Svensson den moderna svenskans historia från 1900 till i dag.
 

UTKOMMER DEN 1 DECEMBER 2020.
--
 
"Anders Svensson leder oss med lätt hand och stor insikt genom svenskans viktigaste ord sedan 1900. En språkresa som via rumpnissar, hallåmän och motböcker formar sig till en lustfylld berättelse om ett land i ständig förändring."

Patrik Hadenius, språkvetare, förlagschef och grundare av Språktidningen


"Med bred kunskap och oväntade detaljer målar Anders Svensson inte bara upp det senaste seklets språkhistoriska stora och små händelser, utan också det samhälle som samspelat med språkets utveckling. Det är välskrivet, smart, roligt – ja, folkbildning när det är som bäst!"

Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet och språkkrönikör i Svenska Dagbladet
 

Nusvenska

En modern svensk språkhistoria i 121 ord

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 320

ISBN: 978-91-88419-20-0

 Antal
249:-
Inkl moms och frakt

 Nusvenska Innehåll

Av Anders Svensson

Anders Svensson är journalist och språkvetare. Han är chefredaktör för Språktidningen samt språkkrönikör i Dagens Nyheter och Fokus.

Foto: Martin Stenmark

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng