Har språket makt över tanken? Eller tanken makt över språket?


Det är många som tror på språkets makt över tanken och gärna vill försöka förändra verkligheten genom valet av ord. 

Vi hittar gott om exempel på detta i byråkratin, i tankesmedjorna, bland aktivisterna, bland marknadsförarna och till och med i vetenskapens värld. 

Ordval och språkbruk leder ofta till bråk och gräl – inte minst i sociala medier. I Laddade ord har två lingvister undersökt vilka ord det bråkas mest om i dag, studerat debatten om dessa ord och de språkliga grundlagar som styr spelet om orden. 

Det råder förstås ingen tvekan om att språket utvecklas, precis som våra tankar om språket. Ord som var neutrala och gångbara i går kan vara helt omöjliga i dag. Allt går dock inte i samma riktning, varken mot ökad tolerans eller mot rigidare regler. Utvecklingen går snarare kors och tvärs. Och till skillnad från positionerna i många moderna ordstrider är språket varken höger eller vänster. 

Men forskningen ger klent stöd åt uppfattningen att språket skulle ha makt över tanken. 

Boken kan även köpas eller beställas överallt där böcker säljs.


Lars Melin har tillsammans med Mikael Parkvall och Richard Wahlund, professor i marknadskommunikation vid Handelshögskolan i Stockholm, genomfört ett test för att försöka komma närmare ett svar på frågan om ett ords laddning påverkar vår uppfattning om företeelsen. I boken kan man läsa en sammanfattnande beskrivning av testet och dess resultat. Här kan man läsa rapporten i sin helhet med alla detaljer, siffror och referenser: http://www.larsmelin.se/pdf/blodrod.pdfLaddade ord

En bok om tankens makt över språket

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 192

oktober 2016

ISBN: 978-91-980922-8-8

 Antal
199:-
Inkl moms och frakt

En läsfest om språkets minfält Språket är numera ett minfält. Vissa ord blir tabu, gamla fula ord blir plötsligt okej och sedan en tid tillbaka har de trista språkpoliserna ersatts av stridslystna språkaktivister. Boken Laddade ord är ett försök att hjälpa oss genom alla tänkbara fallgropar, och är skriven med den humor och schvung som två goda språkforskare med gott självförtroende kan kosta på sig.

Henrik Höjer, Forskning & Framsteg

Laddade ord bör läsas av de flesta språkanvändare, även av andra språkvetare, för det är en gedigen belysning av olika språkliga fenomen. Aktuella exempel är ”hen” och användningen av ”en” i stället för ”man”.

Agneta Wirberg, Bibliotekstjänst

Melin och Parkvall sticker ut hakorna rejält, och som diskussionsunderlag – på skolor och vid fikabord – rekommenderar jag boken starkt.

Maria Arnstad, Språktidningen

Av Mikael Parkvall, Lars Melin

Mikael Parkvall är lingvist vid Stockholms universitet och författare till bl.a. Limits of language, Vad är språk?

Lars Melin är docent i svenska med lång erfarenhet av experimentell språkforskning. Han är dessutom populärvetenskaplig skribent. På Morfem har han utkommit med Money talks, Stil och Laddade ord (tillsammans med Mikael Parkvall).


Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng