Kan du säga Schweiz?


Det är lätt att tänka att det är vad vi säger som är det som räknas när vi pratar med varandra. Exakt hur det låter borde inte spela någon större roll så länge det är begripligt. Men fullt så enkelt är faktiskt inte.

Vi reagerar blixtsnabbt på folks sätt att tala. Vare sig vi vill eller ej snappar vi upp allt från kön och ålder till humör, prestige och status. De flesta av oss vill därför att det ska låta rätt när vi yttrar oss. 

Uttalet av nya lånord och namn på personer, platser, mat och dryck på främmande språk kan vara särskilt svårt att hålla reda på. I den här boken får man råd och tips på hur man som svensktalande ska få till uttalet av allt från bouillabaisse till Brno

Olle Engstrand går igenom de språk som är mest närvarande i svenskan. Han tar dessutom med oss på en rundtur i den svenska uttalshistorien. 

Den som är orolig för att göra bort sig med pinsamma feluttal får god hjälp av Olle Engstrands lättillgängliga och underhållande bok.


Kan du säga Schweiz?

En bok om uttal på svenska och utländska

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 235

oktober 2016

ISBN: 978-91-980922-9-5

 Antal
99:-
199:-
Inkl moms och frakt

för oss fonetiknördar finns här diskussioner om poängen med försvenskade stavningar, förslag till kompromisslösningar och förenklade franska uttalsguider av den typ som Systembolaget tidigare använde. Bör det heta angtrekå eller antrekått? Frågorna är många och professor Engstrand har lika många svar.

Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet

Förutom en mängd intressanta och nyanserade diskussioner kring talspråk och uttal utmärker sig Engstrand genom att våga ha åsikter om hur språket används. Författaren retar sig på hur etablerade kommentatorer och journalister gör om polacken Donald Tusk till amerikan, menar att det skär illa i örat när Angela Merkels förnamn får engelskt uttal och läxar upp oss som inte kan betona Putins förnamn rätt. Ryska Vladimir ska betonas på andra stavelsen, vet jag nu.

Maria Näslund, GP

Författaren tar upp olika språk som är aktuella i det svenska sammanhanget, från engelska till arabiska, varje läsare kan tillgodogöra sig det pedagogiskt upplagda och lättillgängliga innehållet.

Agneta Wirberg, BTJ-häftet nr 3, 2017

"I Kan du säga Schweiz? delar Olle Engstrand föredömligt pedagogiskt med sig av sin kunskap. Boken är rolig, lättläst och lärorik. I ett kapitel, 'Uttal i vår närmiljö – en snabbguide', hittar jag svar på många frågor som aktualiserats under resor till våra europeiska grannländer."

Siv Strömquist, Nyfiken grå

... en mycket innehållsrik bok, som dessutom är ledigt skriven och lätt att läsa. Man kan med fördel läsa boken från början till slut, men den fungerar också som en uppslagsbok där man får råd om hur ett stort antal ord och namn ska uttalas på svenska. Boken borde vara obligatorisk läsning för alla som sysslar med uttalsrådgivning av något slag.

Monica Äikäs, Språkbruk

Av Olle Engstrand

Olle Engstrand är professor i fonetik och författare till flera läromedel och populärvetenskapliga verk, exempelvis Kan du säga Schweiz?, Hundra nyanser av indoeuropeiska och Skriften – vår bästa uppfinning.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng