Vad får en journalist skriva?


Fri, oberoende journalistik är en av grunderna i en demokrati. Och Sverige var först i världen med att lagstifta om tryckfrihet och yttrandefrihet redan år 1766.

Men då hade lagstiftaren knappast kunnat föreställa sig vår digitala, globala och mediala tid. I dag, när journalistiken publiceras i olika former och på olika plattformar, har det juridiska perspektivet blivit mer komplicerat. Yttranden behandlas olika beroende på om de gjorts i tryckt form eller på andra sätt.

Många hänvisar till yttrandefriheten som en form av vapensköld, oaktat vad som skrivs eller sägs. Men något sådant skydd finns inte. Rättigheten är inte absolut, och med rättighet följer ansvar. Kunskapen om lagarna och pressetiken är därför viktigare än någonsin och extra viktig i en bransch som utsätts för hårt tryck. 

Längst ned på sidan finns ett dokument med bokens innehållsförteckning och förord.
 

Utgiven i samarbete med Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet.

Journalistikens lagar

Om medierätt, etik och att hitta fakta

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 215

maj 2019

ISBN: 9789188419170

 Antal
255:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll och förord

Av Jeanette Gustafsdotter

 Jeanette Gustafsdotter är vd på TU Medier i Sverige. Hon har en jur. kand. med specialisering på medie- och immaterialrätt från Uppsala universitet och en journalistexamen från JMK vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Hon sitter med som expert i olika utredningar, bland annat Mediegrundlagskommittén (Ju 2014:17) och 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté (Ju 2018:18). Jeanette Gustafsdotter föreläser på olika journalistutbildningar, bland annat medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet. Hon har även arbetat på Rapport, ABC-redaktionen och på TV4.  

Jonas Hellsén

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng