Ställ den rätta frågan


Hur formulerar du frågor som ger bra svar? 

Hur får du folk att öppna sig? 

Hur blir du en bättre lyssnare? 

Hur kan du hantera bångstyriga intervjupersoner?

Intervjuteknik ger Björn Häger svar på dessa frågor – och många andra. Boken beskriver intervjun som arbetsmetod och vänder sig till såväl studenter som erfarna journalister. Den kan även läsas av andra som använder intervjun som redskap för att få fram information, eller bara vill veta mer om de villkor som styr människors samtal. Intervjuteknik kan även intressera alla som är nyfikna på vad som händer i de retoriska bataljer som utkämpas mellan journalister och makthavare. 

Boken går igenom grunderna för intervjuande, illustrerat med konkreta exempel. Många kända journalister delar med sig av erfarenheter och tips.

Denna tredje utgåva har genomgått en omfattande revidering och försetts med helt nya kapitel om intervjun som konstform och vetenskap, om podcastintervjuer och om att moderera debatter och panelsamtal.

Björn Häger berättar också vad som är världens bästa fråga.


»Genom att ställa den rätta frågan kan journalister få reda på nästan vad de vill.«
John Sawatsky


Intervjuteknik

En handbok

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 276

ISBN: 9789188419279

 Antal
265:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll

Av Björn Häger

Björn Häger är journalist med många års erfarenhet från bland annat TV4, Sveriges Radio, Aftonbladet och Hälsinge-Kuriren. Han har varit ordförande för Publicistklubben och Föreningen Grävande Journalister, undervisat i journalistik vid Stockholms universitet, JMK, och är en flitigt anlitad föreläsare i intervjuteknik. Han är sedan hösten 2021 chefredaktör och utgivare på Avesta Tidning. Björn Häger har skrivit flera fackböcker och universitetsläromedel, till exempel "Reporter. En grundbok i journalistik" (Studentlitteratur, 2020) och den politiska biografin "Uppdrag Bildt – en svensk historia" (Norstedts, 2017).

Foto: Åsa Stöckel

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng