En bok om skiljetecken och textens nyanser


Alla texter innehåller interpunktion. Mellan orden finns mellanrummen och skiljetecknen, och vissa ord skriver vi kursivt eller versalt. Interpunktionen är en oumbärlig del i hur vi kommunicerar med varandra i skrift. 

Skiljetecknen har stor betydelse för hur vi förstår och upplever den text vi läser. Dessa diskreta små krumelurer rymmer stor uttryckskraft. Ett utropstecken eller en rad punkter efter en replik kan väcka minnet av det talade språkets rytm, ljudstyrka eller satsmelodi. Med skiljetecknens hjälp kommer en romanfigur eller ett intervjuobjekt till liv och vi hör hennes röst inom oss när vi läser. Trots att vi bara med blicken betraktar tysta tecken på en boksida eller skärm bildar vi oss blixtsnabbt en uppfattning om hur det låter när personerna talar. 

Alva Dahls bok berättar historien om skrift och skrivande, och genom att belysa den roll som skiljetecknen har i de texter av olika slag som omger oss varje dag blir den ett slags teoretisk handbok för alla som läser och skriver. Alva Dahl visar komplexiteten i det vi redan gör och vill uppmana oss att våga experimentera lite mer. 

Valet av skiljetecken kan vara så mycket mer än att följa regler. 
Interpunktion

Om skiljetecken och textens nyanser

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 183

oktober 2016

ISBN: 978-91-88419-00-2

 Antal
199:-
Inkl moms och frakt

Den är alltså ingen handbok, utan en välskriven fördjupning i ett bortglömt ämne. Vi får en liten historielektion, många intressanta perspektiv och en stor dos inspiration. /---/ En perfekt present till behövande i emojogenerationen; ibland måste man sätta punkt.

Maria Näslund, GP

Boken är välskriven, innehållsrik och tankeväckande. Här finns något för såväl en entusiastisk skiljeteckensfreak som för den som hittills mest betraktat skriftspråkets tecken som något nödvändigt ont.

Siv Strömquist, Nyfiken Grå

Boken är välskriven, lättläst och innehållsrik. Det är populärvetenskap av bästa märke och är värd en ordentlig läsekrets

Lars-Gunnar Andersson, Bibliotekstjänst

Hon gillar skiljetecknen, och förmedlar denna uppskattning på ett sätt som är en ren fröjd att läsa,

Björn Kohlström/Bernur

Av Alva Dahl

Alva Dahl är språkvetare och litterär översättare från engelska och norska. I sin avhandling I skriftens gränstrakter (2015) studerade hon interpunktionen i tre samtida svenska romaner.

Foto: Elin Strömberg


Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng