Hundra nyanser av indoeuropeiska


 

Hur kan vi veta något om det indoeuropeiska urspråket?


Ingen vet säkert var eller när det indoeuropeiska urspråket talades. Det finns inga skriftliga lämningar, och har troligen aldrig funnits. Men att det har funnits ett urindoeuropeiskt språk är visst och sant. Och detta språk är till stora delar välkänt och kartlagt. Hur är det möjligt?

Svaret är att urspråket lever kvar i sina ättlingar, till exempel de germanska, italiska, keltiska, baltoslaviska och indoiranska språkfamiljerna. Genom att studera likheterna mellan de indoeuropeiska dotterspråken kan man se hur ljuden går igen och med hjälp av detta försöka gå bakåt och rekonstruera det historiska förstadiet.

Ta ett ord som det svenska namn – det uppvisar stora likheter med engelskans name, latinets nomen, grekiskans onoma och till och med naman, som det hette på sanskrit. Alla dessa ord har en gemensam upprinnelse i urindoeuropeiskan där man kan anta att motsvarande ord var något i stil med nomen.

I den här boken går Olle Engstrand igenom ljud och ord i de indoeuropeiska språken och visar både hur man kan rekonstruera ett gammalt, odokumenterat språk som urindoeuropeiskan genom att studera dotterspråken, och hur döttrarna har utvecklats ur moderspråket.

Boken utkom i december 2019.

Hundra nyanser av indoeuropeiska

Om moderspråket och hennes döttrar

Bandform: Häftad

Antal sidor: 196

ISBN: 978-91-88419-19-4

 Antal
259:-
Inkl moms och frakt

 Innehållsförteckning

Av Olle Engstrand

Olle Engstrand är professor i fonetik och författare till flera läromedel och populärvetenskapliga verk, exempelvis Kan du säga Schweiz?, Hundra nyanser av indoeuropeiska och Skriften – vår bästa uppfinning.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng