Granskande journalistik


Antalet journalister på landets medieredaktioner minskar. Men behovet av granskande journalistik är oförändrat stort. Hur får man tid med något annat än att producera till nästa sändning eller upplaga när allt färre ska hinna allt mer? Hur ska man undvika att mediekonsumenterna bara erbjuds ytligt snabbfix?

En ständig tidspress gör det också lättare för lobbyister att kunna använda medierna som okritiska redskap i kampanjer och utspel. En sådan urvattnad journalistik hotar i grunden det demokratiska samtalet.

Men oavsett om man arbetar på en stor eller en liten redaktion, eller är frilans, så kan man skapa tid och möjlighet att gräva och granska. Den här boken vill visa hur man gör, vad man bör känna till och hur man tar sig förbi alla hinder och når hela vägen fram. 

Boken visar också hur man genomskådar lobbyisternas metoder för att regissera samhällsdebatten. 

Det krävs att man är envis, påläst och kreativ. Det är de prisbelönta skribenter som medverkar i boken och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Boken kan även beställas från Fojo: fojoinfo@lnu.se, samt köpas överallt där böcker säljs.

Gräva och granska

Tips och inspiration för journalister

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 184

juni 2014

ISBN: 978-91-980922-3-3

 Antal
199:-
Inkl moms och frakt

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng