En handbok i undersökande journalistik


Många redaktioner vill ha mer grävande journalistik – ändå är det så svårt att hitta tiden och komma igång. Kanske är inställningen: »Självklart ska vi gräva – så fort någon kommer med en riktigt bra idé«. Men det är inte lösningen. Det behövs en praktisk plan.

Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan har i många år framgångsrikt jobbat med lokal grävande journalistik, enligt den modell som kallas grävnavet. Den skapades 2006 på Helsingborgs Dagblad och har blivit känd och använd i hela landet. Det väl beprövade arbetssättet fungerar både för stora gräv och för snabba nyhetsgranskningar. Journalistiken har fått stort genomslag och prisats flera gånger. Den har satt ljuset på dolda missförhållanden, lett till lagändringar och förändrat människors liv. 

Emma Johansson och Jessica Ziegerer berättar om sina egna och andra grävande journalisters erfarenheter från det arbetet. Gräv mer är en guide till hur man metodiskt bygger en hållbar grävstruktur, oavsett redaktionens storlek, och lyckas med ett grävprojekt utan att gå vilse på vägen. Här finns tips om vad såväl reportern som arbetsledaren bör tänka på, och lösningar på olika problem som kan uppstå.

Boken ges ut i samarbete med Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet.

Gräv mer

En handbok i undersökande journalistik

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 143

april 2023

ISBN: 9789188419392

 Antal
265:-
Inkl moms och frakt

Av Emma Johansson, Jessica Ziegerer

EMMA JOHANSSON har bred erfarenhet av undersökande journalistik, både som reporter och arbetsledare. Hon började i grävnavet på Helsingborgs Dagblad 2007, och blev senare dess redaktör. Efter sammanslagningen med Sydsvenskan ledde hon det utvidgade grävnavet. Hon har vunnit Guldspaden och nominerats ytterligare två gånger. Sedan 2021 är hon chef för Helsingborgs Dagblads redaktion i Landskrona.

Hussein El-Alawi

JESSICA ZIEGERER är en prisbelönt grävande journalist som också har stor erfarenhet av att arbetsleda granskningar. Hon har vunnit Guldspaden och nominerats ytterligare fyra gånger, nominerats till Stora journalistpriset och tilldelats Wendelapriset. Sedan 2019 är hon redaktör för grävnavet på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, där hon länge också varit reporter.

Hussein El-Alawi

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng