Knôkat med göteborska!


I Göteborgslexikon är det knôkat med göteborgska ord och uttryck. En del är allmänt bekanta, som a-män, bamba, dänka, exter, käckt, la, läska, måckli, svale, talla, tetig, tyken, å hâna och änna. Andra är inte fullt så välkända, som bôdi, dôna, flane, gigga, hånka, joggens, môla, parra, rôta, tjingsa och tjottaheiti. En del är sällsynta numera, som apparell, gojla, kallevanser, klissa, kombarris, môla, môsad, snörflôsa, tjala och ånk. Annat är så självklart att man inte tänker på det som dialekt, som att man säger tissta för tisdag, jämte för bredvid och mårrfar för morfar. Men när hörde du senast någon säga kom å knô?


År 2019 utkom Lars-Gunnar Andersson med boken Göteborgsgrammatik. Nu fortsätter han beskrivningen av Göteborgs­dialekten med Göteborgslexikon, som med bred marginal är den mest omfattande ordboken för göteborgskan. Här finns närmare tusen ord och uttryck beskrivna med betydelser, användning, uttal och ursprung. 

Nedan finns ett smakprov på några uppslag ur boken.
Göteborgslexikon

Göteborgslexikon

Bandform:

Antal sidor: 256

december 2021

ISBN: 9789188419149

 Antal
249:-
Inkl moms och frakt

 Göteborgslexikon Smakprov

Av Lars-Gunnar Andersson

Lars-Gunnar Andersson är professor emeritus i modern svenska vid Göteborgs universitet och har bland mycket annat forskat om Göteborgsdialekten och beskrivit den i artiklar, språkspalter och böcker. Han är också en välkänd radioröst efter många år som ämnesexpert i radioprogrammet Språket.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng