Varför säger göteborgaren änna, la, knô och brôte? Svaren finns i grammatiken!


De svenska grammatikböckerna brukar beskriva skriftspråket, och det ser likadant ut över hela landet. Men dialekterna lever framför allt som talspråk, och där finns det stor variation. En del säger såg honom, andra såg han och åter andra såg’en. En del säger skolen och pennen, andra säger skolan och pennan. Verben har sina egna böjningsmönster: slitasletsletet; knytaknötknötet.

Till grammatiken räknas också uttalsmönstren. I göteborgskan kan kors och fort uttalas koss och fott. Fisk och lille blir fesk och lelle. Gata har ett å-aktigt a-ljud. Kungen kan bli köngen. Detta och mycket annat utreds av professor Lars-Gunnar Andersson som går igenom ett stort antal språkliga drag som finns i göteborgsdialekten men inte i standardsvenskan.

Göteborgskan är en central del av många göteborgares identitet. Den är dessutom en av landets mest välkända och älskade dialekter bland svenskar som inte själva talar den. Göteborgsgrammatik erbjuder alla som är intresserade av dialekter i allmänhet och göteborgskan i synnerhet en djupgående, lärorik och underhållande läsning. Och dû, läser du denne här boken får du dessutom kunskaper i grammatik på köpet!

Boken utkom i september 2019. 

Göteborgsgrammatik

Göteborgsgrammatik

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 228

september 2019

ISBN: 9789188419132

 Antal
199:-
249:-
Inkl moms och frakt

Av Lars-Gunnar Andersson

Lars-Gunnar Andersson är professor emeritus i modern svenska vid Göteborgs universitet och har bland mycket annat forskat om Göteborgsdialekten och beskrivit den i artiklar, språkspalter och böcker. Han är också en välkänd radioröst efter många år som ämnesexpert i radioprogrammet Språket.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng