Varför säger göteborgaren änna, la, knô och brôte? Svaren finns i grammatiken!


De svenska grammatikböckerna brukar beskriva skriftspråket, och det ser likadant ut över hela landet. Men dialekterna lever framför allt som talspråk, och där finns det stor variation. En del säger såg honom, andra såg han och åter andra såg’en. En del säger skolen och pennen, andra säger skolan och pennan. Verben har sina egna böjningsmönster: slitasletsletet; knytaknötknötet.

Till grammatiken räknas också uttalsmönstren. I göteborgskan kan kors och fort uttalas koss och fott. Fisk och lille blir fesk och lelle. Gata har ett å-aktigt a-ljud. Kungen kan bli köngen. Detta och mycket annat utreds av professor Lars-Gunnar Andersson som går igenom ett stort antal språkliga drag som finns i göteborgsdialekten men inte i standardsvenskan.

Göteborgskan är en central del av många göteborgares identitet. Den är dessutom en av landets mest välkända och älskade dialekter bland svenskar som inte själva talar den. Göteborgsgrammatik erbjuder alla som är intresserade av dialekter i allmänhet och göteborgskan i synnerhet en djupgående, lärorik och underhållande läsning. Och dû, läser du denne här boken får du dessutom kunskaper i grammatik på köpet!

Boken utsågs till "Årets Göteborgsbok" 2019 av Göteborgs hembygdsförbund. Så här löd motiveringen:
"Författaren närmast dissekerar Göteborgskan med dess speciella grammatik. Jodå, det finns en sådan. Äntligen samlas hundratals timmar av radio och lika många artiklar i ämnet, till en bok. Vi lär oss att språket speglar våra rötter, utvecklas. Att invandringen ger och tar av Göteborgskan, men behåller sin särart och sprids vidare. En efterlängtad språkbibel, fylld av roande exempel. De va la bra!""Bokens huvudstyrka är att den både är djupgående och upplysande, samt att den kan vara underhållande och intressant för läsare utan större förkunskaper i ämnet. För språkintresserade är Göteborgsgrammatik ett absolut måste."
Alan Pejkovic, BTJ

"Till dig som bor i Göteborg med omnejd säger jag: låna eller köp Lars-Gunnar Anderssons Göteborggrammatik och njut av att grammatik kan vara så kul."
Marianne Pipping Ekström, Vävan


Göteborgsgrammatik

Göteborgsgrammatik

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 228

september 2019

ISBN: 9789188419132

 Antal
249:-
Inkl moms och frakt

Av Lars-Gunnar Andersson

Lars-Gunnar Andersson är professor emeritus i modern svenska vid Göteborgs universitet och har bland mycket annat forskat om Göteborgsdialekten och beskrivit den i artiklar, språkspalter och böcker. Han är också en välkänd radioröst efter många år som ämnesexpert i radioprogrammet Språket.

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng