En enda dikt i femtielva versmått. Varför?


Vad är vitsen med vers? Finns det någon poäng med poesi? Blir man lycklig av lyrik?

I alla tider och på alla platser har människor skapat vers. Vi har diktat för att berätta, minnas, förmedla känslor, roa, dansa, supa, hålla takten i arbetet ... Och valet av versmått har haft stor betydelse. Jamber och daktyler har inte staplats på måfå.

Men varför ska en modern människa skriva bunden vers? Ja, varför inte‽ De traditionella versmåtten känns kanske omoderna, men de står sig än. De har prövats ut under hundratals, till och med tusentals år, och grundelementen rytm och rim är garanterat tidlösa. Och numera kan man med hjälp av magnetröntgen visa att dikter, ja själva diktens form, påverkar våra hjärnors belöningscentra.

Lars Melin visar oss versmåttens oändliga möjligheter genom att stöpa om samma dikt i olika versformer. Han låter oss möta Sten Selanders välkända dikt "Spela kula" i en mängd varianter, i allt från haiku och hexameter till snapsvisa och sonett.

Läs och låt dig inspireras – det är dags att dikta!

Fem kulor i vinst. 

Torget öde i vårkväll. 

Sinnet evigt tungt.


Ta en titt i boken i dokumentet nedan.

En enda dikt – i femtielva varianter

En enda dikt – i femtielva varianter

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 142

september 2023

ISBN: 9789188419446

 Antal
239:-
Inkl moms och frakt

 En enda dikt s 1-15

Av Lars Melin

Lars Melin är docent i svenska med lång erfarenhet av experimentell språkforskning. Han är dessutom populärvetenskaplig skribent. På Morfem har han utkommit med Money talks, Stil och Laddade ord (tillsammans med Mikael Parkvall).

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng