Vi är alla retoriker


Språket är människans viktigaste verktyg för att tänka, handla och knyta sociala band. I den meningen är vi alla retoriker. Med ordens hjälp formar vi vår värld och lever våra liv. Ofta gör vi det framgångsrikt. Men ibland misslyckas vi, utan att kanske riktigt förstå varför. Genom att betrakta och reflektera över vad vi gör med språket och vad språket gör med oss kan vi öka vår retoriska medvetenhet. Förutom den intellektuella glädje det skänker att se klarare på sammanhangen kan det också vara till praktisk nytta. Risken minskar att språket blir en osedd makt som styr oss, i stället för tvärtom.

Det klassiska ämnet retorik växte fram ur behovet av att kunna tala väl och övertygande. Även denna bok startar med vältaligheten men går sedan vidare och betraktar retoriken som det allmänna studiet av hur vi använder språket för att leva i världen.

Professor Lennart Hellspong visar hur retoriken hjälper oss att nå fram, förhandla, genomskåda, undervisa, lösa problem, tolka, minnas och leka.

Nedan hittar du bokens innehållsförteckning samt ett avsnitt ur bokens sista kapitel "Konsten att tala som medborgare".

Där finns också ett dokument med förslag på diskussionsfrågor som kan användas i olika kurssammanhang där boken kan passa som litteratur.

"Språket är vår största tillgång som människor; vårt verktyg för att tänka, handla och knyta sociala band. Den här tänkvärda och trevligt skrivna boken lär oss att använda det bättre. /.../ I 20 kapitel går författaren igenom områden av retoriken som intresserat honom särskilt och han låter varje kapitel börja med "Konsten att" – leka med ord, översätta, tala och tiga ... allesammans mycket givande kapitel."
Kjell Andersson, Borås tidning

"Det är en inspirerande handbok som vill skärpa vår retoriska medvetenhet och göra oss mindre benägna att bli språkligt manipulerade."
Jonas Herrlin, BTJ

Den retoriska människan

20 sätt att se på retorik

Bandform: Hårdband

Antal sidor: 252

juli 2018

ISBN: 9789188419064

 Antal
199:-
249:-
Inkl moms och frakt

 Innehållsförteckning Retoriska människan
 Att vara retorisk medborgare
 Diskussionsfrågor

Av Lennart Hellspong (Red.)

Lennart Hellspong är professor i retorik och författare till "Konsten att tala" och andra välkända retorikläroböcker.

Morfem


Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng