Vad krävs av en bildjournalist?Bildjournalistik liknar inte någon annan fotografisk genre.

Bildjournalister får sällan välja motiv, tidpunkt eller plats. Ofta är de hänvisade till det alldagliga: tjänstemän med vardagligt utseende och diskret klädsel, verksamma i genomsnittliga kontorsmiljöer. Fotografen hamnar där för att det är en bördig mark för textjournalistik. De träffar någon som har en berättelse, en åsikt, en erfarenhet eller en kunskap. Orden är det bärande innehållet, och de går inte alltid att visualisera i fotografisk bild.

Dessa omständigheter formar till stor del arbetets villkor, långt från den bild av yrket som tävlingar som Årets Bild och World Press Photo ger.

En bildjournalists vardag går ut på att ständigt anpassa sig och gilla läget. Fotografen ska kunna tänka nytt på en sekund och se sig om efter nya möjligheter inom de snäva ramar som begränsar uppdraget: att göra något visuellt intressant av en verklighet som inte är det, ofta under tidspress och inte sällan med relativt motvilliga modeller.

Det är vad den här boken handlar om.


Längst ner på sidan finns ett dokument med bokens innehållsförteckning och förord.Utgiven i samarbete med Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet.

Bildjournalistik

Idéer, begrepp och praktiska råd

Bandform: Danskt band

Antal sidor: 0

maj 2019

ISBN: 9789188419125

 Antal
265:-
Inkl moms och frakt

 Innehåll och förord Bildjournalistik

Av Göran Segeholm

Göran Segeholm är fotograf, skribent, föreläsare och fotopedagog med över 25 års erfarenhet av att utbilda skribenter och fotografer i bildjournalistik, både praktiskt och teoretiskt. Göran undervisar vid Fotografiska i Stockholm, Högskolan i Jönköping och medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet. Bildjournalistik är hans sjätte bok med fotografi som tema.

Knut Koivisto

Om Morfem

Morfem är ett förlag med inriktning på språkvetenskap och kommunikation. Morfem startades i september 2012 av Maria Sjödin, som tidigare arbetat som ordboksredaktör, fackboksredaktör och förläggare på Norstedts.

Följ Morfem i sociala medier

Prenumerera på nyhetsbrev

Tack för att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng